Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων» είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη παραγωγή και μετάδοση προηγμένων γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, υπολογιστικών εργαλείων, τεχνικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο των Επικοινωνιακών Συστημάτων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, με έμφαση στις αρχές λειτουργίας, στη μοντελοποίηση και τις μελέτες επίδοσης, καθώς και στις εφαρμογές τους σε σύγχρονες τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες. (Δείτε το ΦΕΚ ίδρυσης)
Τα γνωστικά αντικείμενά του ΠΜΣ , που ήδη διαμορφώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών, ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
- Διακίνηση Πολυμεσικού Περιεχομένου (Multimedia Content Delivery)
- Συστήματα και τις Τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT Systems and Technologies)
- Υπολογιστική και Δικτύωση Νέφους – Ομίχλης (Cloud and Fog Computing and Networking)
- Ασφάλεια Δικτυοκεντρικών Συστημάτων (Networked Systems Security)
- Τεχνολογίες ενσωματωμένων συστημάτων (Embedded systems technologies)
- Συστήματα Αισθητήρων και Ενεργοποιητών (Sensors and actuators Systems).
Το ΠΜΣ εμβαθύνει στις περιοχές των επικοινωνιών που αφορούν στη δημιουργία υποδομών ασύρματης ή ενσύρματης δικτύωσης μικρής και μεγάλης κλίμακας τόσο στον κορμό (backbone) όσο και στα άκρα (edge). Παρέχει ουσιαστικές γνώσεις για την σχεδίαση και ανάπτυξη δικτύων επικοινωνιών με εγγυήσεις ποιότητας υπηρεσιών (QoS Networking) με εργαλεία στην αιχμή της τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση.
Το ΠΜΣ παρέχει εξειδίκευση στην περιοχή του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things) με στόχο την παροχή γνώσεων για την αποτελεσματική υλοποίησή τους (embedded systems, sensors and actuators, edge computing) αλλά και την ασφαλή και αξιόπιστη διαδικτύωση των τεχνολογικών αντικειμένων που μας περιβάλλουν (συσκευές, οχήματα, όργανα κλπ.) τόσο σε προσωπικό/οικιακό όσο και σε βιομηχανικό περιβάλλον.
To ΠΜΣ χορηγεί υποτροφίες σε ποσοστό 30% των συμμετεχόντων και με βάση ατομικά ή/και οικογενειακά οικονομικά κριτήρια. Η αίτηση για χορήγηση υποτροφίας γίνεται στη γραμματεία του ΠΜΣ.
To ΠΜΣ θα λειτουργήσει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 και οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να λάβουν γνώση για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και απαιτούμενες ενέργειες για την υποβολή αίτησης σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται εδώ. Τα μαθήματα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο του 2022.
Οι ενδιαφερόμενοι για το ΠΜΣ μπορούν αποστείλουν με e-mail το βιογραφικό τους σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση secrypms-at-uth.gr και στο e-mail του ΠΜΣ στο msc-csiot-ds-at-uth.gr Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση
-
- Τμ. Ψηφιακών Συστημάτων
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Συγκρότημα Γαιόπολις
- Περιφ/κή Οδός Λάρισας–Τρικάλων
- ΤΚ 415 00, Λάρισα
Επικοινωνία
- email (Γραμματεία): secrypms@uth.gr
- email (ΠΜΣ): msc-csiot-ds@uth.gr
- web: https://csiot.ds.uth.gr/
- Τηλ: 2410 684708, -709