Υπάρχουν 2 διαθέσιμες θέσεις για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Εργαστήριο Ασύρματων και Κινητών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως (ή μερικώς για όσους εργάζονται) από σχετικά ερευνητικά έργα στην περίοδο 2025-2027. Η εκπόνηση της διατριβής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μερικώς και εξ αποστάσεως.

 

Περιγραφή αντικειμένου 1 ης θέσης

Η διδακτορική έρευνα αφορά στην ανάπτυξη αλγορίθμων και τεχνικών για την εξασφάλιση ποιότητας υπηρεσιών (QoS) ή ποιότητας εμπειρίας (QoE) σε υπέρπυκνα ασύρματα δίκτυα μέσω των αντίστοιχων KPIs (Key Performance Indicators) που προδιαγράφονται για τα επερχόμενα δίκτυα της 6 ης γενιάς.

Επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές μηχανικής μάθησης για την υποστήριξη των μελετώμενων και αναπτυσσόμενων τεχνικών.

Τέλος θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός και τα πακέτα λογισμικού του εργαστηρίου Ασύρματων και Κινητών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων για την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφορμών δοκιμών (testbeb) για δίκτυα Μ2Μ (machine to machine) για την επικύρωση των προτεινόμενων μηχανισμών.

 

Περιγραφή αντικειμένου 2 ης θέσης

Οι μελλοντικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική δικτύων (π.χ. 6G) εισάγουν νέες δυνατότητες όπως η αποσυσσωμάτωση (disaggregation) και διευκολύνουν την κοινή χρήση πόρων για καλύτερη αξιοποίηση, ενεργειακή απόδοση και ελαχιστοποίηση του κόστους. Τέτοια χαρακτηριστικά επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να ενεργοποιούν/απενεργοποιούν δυναμικά συγκεκριμένα στοιχεία ή ακόμα και μεγάλα τμήματα του δικτύου ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η διδακτορική έρευνα αφορά στην ανάπτυξη αλγορίθμων και τεχνικών για την υποστήριξη της βελτιστοποίησης – όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και την αξιοποίηση πόρων – της παροχής υπηρεσιών πολυμέσων σε μελλοντικά δίκτυα. Επιπλέον θα εξετάσει την περίπτωση της κοινής χρήσης πόρων μεταξύ δύο φορέων εκμετάλλευσης, με τη χρήση DLT (Distributed Ledger Technology) για να διασφαλιστεί ότι όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας (που περιγράφονται σε ένα Service Level Agreement) αποθηκεύονται σε ένα αμετάβλητο βιβλίο καταγραφής με στόχο την απαρέγκλιτη τήρησή τους.

 

Επιθυμητά προσόντα υποψηφίων

Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού ΗΥ ή συναφές ισοδύναμο με integrated MSc ή Πτυχίο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή συναφές με κατοχή MSc στην περιοχή των Τηλεπικοινωνιών και των Δικτύων

Επιθυμητή εμπειρία σε: Matlab, Python, πακέτα μοντελοποίησης δικτύων και σε τεχνικές μηχανικής μάθησης.

 

Στοιχεία επικοινωνίας και υποβολή βιογραφικών:

Εργαστήριο Ασύρματων και Κινητών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα e-mail: wimots@uth.gr Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων και βιογραφικών: 30-05-2025.